Publicats els annexos nacionals als eurocodis d’acer i formigó

Ja feia massa temps que no publicava una entrada nova al bloc, i és que en els últims mesos no he tingut temps ni de canviar-me de calçotets. Tot i que en realitat sí que havia escrit, però per al bloc de Zigurat (si hi ha alguna cosa més reconfortant que escriure en un bloc és que et paguin per això, jeje). Al final, el seny s’ha imposat i en Berna ha arribat a la conclusió que mantenir un bloc és una ruïna, motiu pel qual el de Zigurat no veurà, de moment, la llum. Però jo, que sóc poc assenyat i molt fricky, he arribat a un acord amb ells i em permeten publicar les entrades al meu web.

Així que a continuació us penjo la primera d’aquestes entrades, que vaig escriure al febrer. Ja no té el ganxo de la primícia, però què hi farem! Aquí la teniu:

logo_fomentoHa estat un dels alumnes del màster de rehabilitació d’estructures el que, via fòrum, ens informa que han aparegut els annexos nacionals als eurocodis d’acer, formigó i estructures mixtes (enllaços aquí i aquí). Han aparegut així, com bolets al bosc, sense avís previ ni comunicat oficial. Res a veure amb l’edició dels llibres d’exemples i d’altres que acompanyen les noves versions de l’EHE o la gira nacional que van donar els autors de l’EAE (una afectuosa salutació cap a ells) per a escampar als quatre vents la seva aparició…

Però la publicació d’aquests annexos nacionals té importància, i molta. Ara Espanya és un dels pocs països privilegiats en què els projectistes poden escollir lliurement entre tres normatives d’estructura metàl·lica i dues de formigó que regulen exactament el mateix, quin luxe! Per primera vegada en la Història, a més, es podran construir al nostre país estructures mixtes acer-formigó amb suport normatiu, que ja era hora.

És això així? Es poden fer servir els eurocodis sense més? Doncs no ho sé, la veritat. Hi ha qui dirà que fins que no apareguin al BOE no tenen cap validesa jurídica però, ¿quina validesa addicional pot aportar el BOE davant unes publicacions oficials i definitives de les comissions permanents de l’acer i del formigó, comissions que depenen directament del Ministeri de Foment? A més, ens podem remetre a la directiva europea 2004/18/CE, sobre procediments d’adjudicació de contractes públics, on l’article 23 deixa ben clar

  1. que en els contractes públics les normes nacionals que incorporen normes europees (en el nostre cas els eurocodis i els seus annexos nacionals) han de tenir preferència sobre la normativa nacional (en el nostre cas l’EHE, l’EAE i el CTE) i
  2. que els poders [públics] adjudicadors [d’obres] no poden rebutjar una oferta […] que s’ajusti a una norma nacional que incorpori una norma europea.

En fi, suposo que cadascú farà el que més li plagui i calcularà amb la norma que més li convingui. En el meu cas ho tinc molt molt clar: m’agrada fer el que em dóna la gana i estic fart de tonteries, així que a partir d’ara els meus projectes els calcularé íntegrament amb els eurocodis i els seus flamants nous annexos nacionals. He dit!

Actualització 18/3/2013

El que són les coses: l’octubre de 2011 vaig escriure a la Comissió Permanent d’Estructures d’Acer preguntant quan s’aprovarien els annexos nacionals a l’Eurocodi 3… i em van respondre fa uns dies. La resposta té molt de suc, així que us poso la captura de pantalla:

Mail_CPA

Així que no es publicaran al BOE … veure per creure!

Un pensament a “Publicats els annexos nacionals als eurocodis d’acer i formigó

  1. Retroenllaç: Publicats els annexos nacionals als eurocodis d’acer i formigó | Zigurat Noticias

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.