La rehabilitació d’estructures, un sector que presenta oportunitats per als professionals de la construcció

banner_MRHAquesta vegada l’article que insereixo no és meu, és de la Gloria Carrillo, del departament de Marketing de Zigurat. Ai els de màrqueting, segur que ens vol vendre alguna cosa, pensareu. Doncs sí, és clar, en aquesta vida es tracta de comprar i vendre quantes més coses millor, és el motor de l’economia capitalista, què hi farem. Però aquesta vegada el tema tracta sobre formació, que és la cara més amable de les transaccions econòmiques, i sobre tot tracta de la formació que oferim des de l’ACE sobre rehabilitació d’estructures que, em creureu o no, és de lo milloret que hi ha (per alguna cosa sóc el coordinador del màster, jeje). A més, en aquest article la Gloria té l’encert d’entrevistar el bon amic i company de professió Josep Baquer, un dels gairebé 40 professors del màster i un dels tècnics que millor combina l’anàlisi d’estructures amb la rehabilitació de construccions. Som-hi!

Des que van sorgir els primers efectes de la crisi financera a Espanya, la inversió edificatòria es va reduir ràpidament, arribant al punt que el 2011, segons dades de l’Eurostat, la construcció a Espanya va registrar un descens interanual del 38%, provocant l’atur en un 57 % dels arquitectes i en un 80% d’Enginyers d’Obres Públiques.

Partint d’aquest fet, la rehabilitació d’habitatges s’ha convertit en una oportunitat clau per a mitigar les conseqüències de la caiguda del sector, i augmentar les possibilitats d’obtenir feina en l’activitat de la construcció.

En relació a això, Josep Baquer, Responsable de l’Àrea de Rehabilitació de l’ACE, dibuixa un escenari optimista per a aquells professionals que es dediquen a la rehabilitació d’estructures. Segons assenyala, 10 anys enrere aquest era un àmbit que ocupava a un 15-20% dels tècnics, però que després de caure l’obra nova, aquest percentatge va créixer fins a arribar al 100% en alguns casos.

A Espanya hi ha al voltant de 25,2 milions d’habitatges, dels que menys del 5% compleix amb els requeriments del Codi Tècnic de l’Edificació. Per tant, resulta imprescindible millorar el parc d’edificacions a través de la rehabilitació, en lloc d’invertir recursos econòmics en la construcció d’obra nova.

Baquer, que coincideix amb aquesta afirmació, assenyala que “a Espanya tenim un parc d’habitatges obsolet, la seva vida útil, d’acord amb el concepte del CTE, va caducar fa anys, i no obstant això segueixen aquí sense manteniment i requereixen una rehabilitació integral”.

La bona notícia és que el Ministeri de Foment recentment ha comunicat que invertirà 2.421 milions d’euros en el Pla d’Habitatge, que anirà destinat en part a la rehabilitació d’aquells edificis que hagin estat construïts abans de l’1981. Arran d’això, l’Executiu prediu la creació de 105.000 llocs de treball al llarg de quatre anys.

En aquest context i segons l’opinió de Baquer, el sector es reactivarà encara que lentament. Per això afegeix que “els temps de crisi són òptims per invertir en formació de qualitat i que tindran feina els professionals que estiguin capacitats i que puguin demostrar que ho estan”.

Tenint en compte aquesta necessitat real en formació de qualitat, Josep Baquer assenyala que el Màster de Rehabilitació d’Estructures de l’ACE i Zigurat és una valuosa eina per a aquell professional que vulguin especialitzar-se en el sector, i que si la dedicació és la requerida, serà clau per a la seva futur professional.

En relació a aquesta formació, comenta que “els participants del Màster parteixen d’experiències reals, d’obres que han de resoldre amb èxit, i es tracta de transmetre als alumnes la problemàtica adjacent, el perquè de les solucions adoptades i com s’arriba al càlcul com a conseqüència de l’estudi del problema real tractant de transmetre el procés viscut per nosaltres “.

Per a més informació pot consultar el següent enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.