Curset d’ancoratges metàl·lics

El passat 26 de maig vaig tenir el privilegi d’assistir al primer curs que Sistemas de Fijación va organitzar sobre ancoratges metàl·lics en formigó i fàbrica. Més que un curs, de fet, va ser una conferència llarga, de 4 horetes, en la qual es va presentar l’empresa i es van donar alguns criteris per al disseny d’ancoratges. I dic que va ser un privilegi perquè em vaig assabentar per casualitat i no vam ser més de 10 les persones convidades (perquè això sí, va ser de gratis i a més amb piscolabis).

Reconec que fins ara havia treballat sempre amb Hilti i no havia sentit parlar mai d’aquesta empresa. Sistemas de Fijación comercialitza els ancoratges que fabrica a Alemanya (això diuen, si més no) la casa MKT, i tenen la pinta d’oferir la mateixa qualitat i suport tècnic. Que jo sàpiga la competència la completarien Fischer i Fator. Que consti que no vull fer publicitat de ningú, el que passa és que em venc per quatre canapès i comento sobre el que tinc més a mà.

El curset el va donar David Garcia (sí, es diu igual que el nostre company-nou-president de l’ACE, però no és ell) i va estar acompanyat per Peter, enginyer de MKT portat directament de les terres germàniques. El pes de la ponència el va portar Garcia, i cal dir que ho va fer molt correctament, però si la ponència es va distingir de totes les altres va ser gràcies a les aportacions de Peter (en anglès i sense traducció simultània), al que tots vam donar els nostres currículums per veure si se’ns portava de tornada a Alemanya i ens treia d’aquesta maleïda crisi. Peter ens va donar detalls dels assaigs que realitzen i va respondre a les preguntes més difícils. Crec que finalment va tornar sol a la Bundesrepublik, però jo em vaig apuntar el seu nom per insistir que torni el més aviat possible a donar suport a noves conferències de Garcia.

Alguns apunts que em van semblar interessants:

  • MKT disposa d’un programet per a càlcul d’ancoratges, bastant menys sofisticat que el de Profis Anchor de Hilti però complet i més senzill d’utilitzar. L’únic que no fa és calcular el gruix de la placa d’ancoratge, però fins que el Profis no expliqui quins criteris segueix i com ho fa no ho trobarem a faltar.
  • Compte amb posar ancoratges mecànics en superfícies horitzontals a la intempèrie: l’aigua de la pluja penetra en el joc tac-forat i si després glaça la pressió pot trencar el formigó. Peter ens va mostrar una foto molt convincent per il·lustrar-ho (això no passa amb els ancoratges químics, que segellen per complet el forat impedint l’entrada d’aigua).
  • En general els únics ancoratges homologats per intempèrie són els inoxidables. Els galvanitzats cal reservar-los per els interiors secs, digui el que digui la ferreteria i es posi com es posi el contractista.
  • Normalment les homologacions contemplen formigons fck = 25 MPa o superiors. Per formigons antics (fck = 17,5 MPa o inferiors) no se sol disposar d’homologació. Aneu amb compte: el programa de MKT ho adverteix, però el Profis de Hilti no, i dóna per bones fixacions que, si mires la lletra petita del ETA (European Technical Approval), no compleixen amb la resistència mínima del formigó.
  • Per a grans càrregues (que és el nostre tema) l’ancoratge mecànic més habitual és el SZ (equivalent al HSL-3 de Hilti, amb idèntiques profunditats efectives d’ancoratge), i l’ancoratge químic estrella és el VMZ. Tots dos són aptes per a formigó fissurat.
  • L’article 4.2.2.1. de l’annex C de l’ETAG especifica que, si s’aplica càrrega de tallant contra una vora de formigó, únicament la fila més exterior ha d’absorbir tot l’esforç. Generalment això es resol esquinçant els forats de la fila exterior o omplint amb resina el joc dels forats de la placa metàl·lica (Hilti té el seu “set dinàmic”, que mai m’he atrevit a proposar perquè en l’obra no em mirin amb cara de E.T.). A mi s’em va ocórrer preguntar a Peter si és correcte soldar els tacs (sempre que siguin mecànics, no sóc tan sapastre) a la placa per aconseguir eliminar el joc: encara s’està rient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.